Inspanningstest

Om maximaal effect te hebben van je trainingen, is het verstandig om je te laten testen. Op die manier kun je op je eigen niveau trainen. Vaak hoor je: ik train 4 x per week, maar ik voel me niet fitter en/of ik ga niet vooruit. Een bekende klacht is ook: ik kan niet hardlopen want dan krijg ik een blessure aan mijn knie, enkel, heup, voet…. vul maar in.
Door een inspanningstest te doen en aan de slag te gaan met de adviezen, zul je hoogstwaarschijnlijk wel een positief effect merken. Je zult op je eigen niveau gaan trainen en op de voor jou juiste hartslag. Hierdoor raak je niet overbelast (lees: blessures) en zal je betere resultaten boeken. De test wordt uitgevoerd op een speciale testfiets, waarop per minuut de weerstand beetje bij beetje wordt verhoogd. Via een speciaal programma met bijbehorende bluetooth hartslagmeter worden je hartslag, ademhaling, hartslagvariabiliteit etc. nauwkeurig in beeld gebracht. Op basis daarvan krijg je persoonlijk advies.
Met deze informatie kun je vervolgens effectief gaan trainen. Je zult zien dat je na een tijdje hetzelfde gaat presteren met een lagere hartslag. Of meer bij dezelfde hartslag. Lees het zoals je wilt, afhankelijk van je doel.
Die doelen variëren uiteraard per persoon. De één wil een marathon lopen, de ander een snelle 10k of iemand anders wil juist van zijn vermoeidheidsklachten af, of herstellen van een ziekte. Zelfs welvaartsziekten kunnen voor een groot deel verminderen door op het juiste niveau te trainen. De bovenstaande doelen zijn zeer uiteenlopend, maar ieder mens zit natuurlijk ook anders in elkaar. Daarom is het ook des te belangrijker dat je je eigen waarden laat meten.
De inspanningstest is onderdeel van de Energy Control Methode.